STELA ARHIRE : “SOLICIT ÎNFIINȚAREA UNUI MINISTER PLIN PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI”

Prin prezenta, solicit public colegilor din Partidul Social Democrat și celor din coaliția aflată la guvernare, să susțină înființarea unui Minister plin pentru românii din afara granițelor țării.

Evenimentele recente au demonstrat că instituțiile care se ocupă de relația cu românii de pretutindeni sunt conduse de oameni care nu înțeleg nimic din problematica acestora, dar mai ales, lipsa unei structuri solide, cu o organigramă și un buget pe măsură, cu oameni profesioniști, care să acționeze în conformitate cu nevoile românilor dinstrăinătate, fie că aceștia se află în provinciile istorice și Balcani fie înțările Uniunii Eurpene sau extracomunitare.

 

Guvernul Ponta a fost primul guvern post-decembrist care a avut un ministru-delegat pentru românii din afara granițelor țării, dar evenimentele recente ne-au demonstrat că este nevoie de mai mult. Este nevoie de o regândire a relației statului român cu românii din afara granițelor țării pe toate palierele instituționale, abordare ce trebuie să respecte prezența a aproape 10 milioane de români în afara granițelor statului român.

 

În zilele următoare voi propune o strategie clară de înființare a acestui minister , gest ce vine în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă românii din afara granițelor țării, probleme ce nu mai pot fi ignorate nici minimizate.

 

Orice propuneri în acest sens sunt așteptate și orice susținere publică a acestui demers este binevenită deoarece această instituție nu trebuie să aparțină jocurilor politice trecătoare ci doar politicii de sprijin a românilor din afara granițelor țării.

 

Stela Arhire